Derniéra košického betónu?

Košické betónové ihrisko sa po roku absencie vrátilo do termínovej listiny a dalo sa očakávať, že tento malý come-back bude všeobecne pozitívne prijatým spestrením ligového ročníka. Do určitej miery sa to aj podarilo, keďže väčšina hráčov u nás pri blízkom kontakte s betónom zažíva unikátne a nie často prežívané pocity, ale tam by som s pozitívami zaradenia tohto ihriska do kalendára skončil a myslím to vážne.

Nehovorí sa mi to vôbec ľahko, ale Košická betónová 18-ka v stave, v akom sa momentálne nachádza, je na hranici a v niektorých miestach za životnosťou regulárneho ihriska pre potreby Slovenskej ligy (účastníci práve prebiehajúcej ankety sa ma budú zrejme snažiť presvedčiť o opaku). Všetká česť ľudom, ktorí sa podieľali na prípravách doposiaľ posledného turnaja odohraného na Aničke, ale niektoré dráhy spĺňajú už len kritérium „záťažového testu hráčskej stability/lability“ a obávam sa, že ak neprebehne investične nákladnejšia úprava povrchu jednotlivých dráh, tak jedinému ako-tak hrateľnému betónovému ihrisku na Slovensku môžeme dať ligové zbohom a ponechať ho napospas nenáročným víkendovým hráčom. Existuje síce scenár, ktorý by tento povrch v rámci našej ligy pomohol zachrániť, ale o optimálne riešenie nepríjemného problému určite nejde. Posúďte sami. Prenájom najbližšieho betónového ihriska nachádzajúceho sa vo Viedni. Riešenie zaujímavé, ale ekonomicky trošku náročnejšie. Každopádne, v porovnaní s repasiou košického ihriska, stále výrazne dostupnejšie.

A predpokladám, že by sa ho zúčastnilo viac hráčov, ako tomu bolo počas aktuálneho dvojkola ligového ročníka 2010/11. 31 resp. 32 hráčov v Košiciach na betóne? Blamáž! Z domácich hráčov sa ukázalo iba 7 odvážlivcov. Pred dvoma rokmi to bolo plných 20 osôb, roky predtým sme sa hýbali na úrovni 13-15 lokálpatriotov. Aj to o niečom svedčí.
Dôkaz o zhoršenom technickom stave ihriska dokumentujú aj priemery víťazov. Jednodňové hodnoty Ivana Buša (30.33) a Rada Struhára (31.00) sa zdajú byť v poriadku, ale keďže predošlé turnaje sa v Košiciach odohrali v dvojdňovom nedelenom móde, treba urobiť malú úpravu pre dosiahnutie porovnateľnosti. Takto by sme zistili, že hráčom víkendu sa stal Ivan Buš a stačil mu k tomu výkon vyjadrený priemernou hodnotou 31.17. Najhoršia úroveň od roku 2003! Paradoxne, konštatovanie - „zahral som sedmičku“, sa objavilo iba štyri krát, čo predstavuje príjemné prekvapenie aj pre mňa samotného.

V rámci tímového súboja išlo pochopiteľne o veľmi dôležitú zastávku, ale z hľadiska celkového vyznenia súťaže sa zrodilo patové riešenie. Prvý deň si GK Bratislava absolútne pohodlne a bez potreby angažovania špecialistu na problémy s trhaním žíl vzala pozíciu č.1 (32.53), druhý deň však priniesol oveľa kvalitnejší boj, do ktorého sa zapojilo prakticky až 5 klubov. Konečné rozpätie činilo smiešnych 15 úderov a najlepšiu odpoveď na bratislavský sobotný ľavý hák našla ADARA Trnava (33.13). Boj sa tak môže presunúť na Bratislavskú pôdu. Intenzitou rovnaký a motivačným nábojom možno ešte viac našponovaný. Snáď nebude prebiehať v prítomnosti iba 28-ich hráčov, ako tomu bolo minulý rok.

Report som začal v negatívnom tóne a keďže som človek, ktorý má rád humor a nadhľad, tak záver nám obstará nová sekcia, ktorá by sa mohla stať aj pravidelnejšou súčasťou stránky. Zatiaľ si ju interne nazvem MiniTalk, keďže náplň tvorí rozhovor. Na úvod neortodoxná výmena medzi mnou a vtipnou kašou posíleným Ivanom Bušom ;)

24.-28.8.