Rekordný rušbašský víkend

Strážca vstupných dverí do minigolfovej sezóny 2009/10 si dal trochu načas a tak sa plánovaný výkop neuskutočnil 5.9.2009 o 12.00, ale o niekoľko minút neskôr. Nevadí, všetci mu to prepáčime, pretože priniesol so sebou aj kúzelnú vílu, ktorá časť svojej mágie vliala do rúk vybraných hráčov a tí, zdá sa, vedeli ako s neštandardným elementom naložiť. Ale to by som predbiehal.

Uplynulý víkend 49 hráčov (z toho jeden mal podozrivo poľský prízvuk a občiansky preukaz) prišlo ukázať, ako je naladených do novej sezóny slovenskej ligy. Jedny dlhšie súťažne oddychovali, ďalší zarezávali na betóne v Nemecku, no a iní zase mali veľmi kvalitnú prípravu v Dánsku na tamojšom kráľovskom filci. Z tohto pohľadu bolo veľmi zaujímavé sledovať konfrontáciu práve hráčov, ktorí mali takzvane "nahrané" a tých, ktorým sa počas absencie vytvorila vyššia hladina súťažného apetítu.


Filcové ihrisko v Ružbachoch patrí k mimoriadne priateľským. Príjemné prostredie, spojenie hráča s prírodou, kvalitné zázemie pre hráčov, neutrálna pôda a relatívne menej náročných 18 dráh (pochopiteľne, že to myslím obecne, pretože niektoré z nich samozrejme vedia vydolovať z človeka adrenalínovú zásobu), ktoré umožňujú technicky zdatným hráčov radovať sa častejšie ako je na filci zvykom. Osobne som veľmi rád, že práve tento turnaj nebol vyškrtnutý z termínovej listiny (obzvlášť pri existencii iba dvoch filcových ihrísk na Slovensku). Áno, genéza nebola jednoznačná a chvíľami to vyzeralo všelijako, ale práve táto motivácia ma priviedla k myšlienke vziať rolu organizátora. Ušil som si na seba bič, pretože stíhať funkciu organizátora, ŠTK, predĺženej ruky SZDG, fotografa, no a samozrejme hráča je vysilujúce. Nervy sa mi v Ružbachoch pekne našponovali, ale aspoň mám skúsenosť a s odstupom krátkeho času aj celkom pozitívny pocit (ale rád si dám s organizáciou na dlhšie obdobie pokoj;).

Čo sa však dialo na samotných dráhach? Pre neznalých treba pripomenúť, že liga dostala nový kabát a zaujímavý taktický prvok naviac. Sobota a nedeľa sú od tohto ročníka totiž dva nezávislé hracie dni t.j. dve ligové kolá. Každý deň ponúka možnosť rozdielnej nominácie tímových hráčov, ich vzájomného poradia v rámci tímu, no a samozrejme jednotlivcom dáva väčšiu šancu "vytiahnuť" sa na ostatných v rámci daného hracieho dňa resp. smoliarom začať v nedeľu ráno s čistým štítom.

Najlepšiu hru oba dni predvádzali dunajskí borci z GK Bratislava (33.67 a 31.73), ktorí ani na moment nepustili nikoho pred seba a zaslúžene zaklincovali dve víťazstvá. Obzvlášť extatický nedeľný výkon s priemerom tímu na úrovni lepšej ako hral absolútny víťaz v jednotlivcoch minulý rok je pozoruhodný. K drobným prekvapeniam turnaja možno pripísať pôsobenie 1.MTGC Prievidza. Prvý deň ešte tesné druhé miesto (33.80), no druhý až štvrté (34.60), čo nie je pre filcových špecialistov určite niečo, čo by si chceli dať za golier. Treba však povedať, že Prievidza si vyšší bodový zisk za umiestnenia prekaučovala, pretože v sobotu nechala Rada Struhára "sedieť na lavičke náhradníkov" a ten v daný deň valcoval. Pochopiteľne ide o špekuláciu, ale opodstatnenú. Silnejšie ako minulý rok sa javila východná partia okolo Olivera Kažimíra - GK Bankov Košice. V sobotu ešte síce tretia (34.07, 4 údery strata na Prievidzu), no v nedeľu mohutným záberom a s prehľadom, druhá (32.27). Spomenúť si zaslúži aj v nedeľu tretie MTGK Brezno (34.00).

Predtým ako naplno rozviniem odstavec pre jednotlivcov, nemôžem nevyzdvihnúť pozitívny fakt. Úroveň hry v Ružbachoch má rastúci trend (pravdepodobne to je ešte do istej miery ovplyvnené krátkou históriou tamojšieho ihriska), čo dokumentujú výsledky. TOP10 roku 2008 drží ceduľku s priemerným číslom 33.18, sobotná "desiatka" roku 2009 cifru 32.27, no a bonbónikom je nedeľné zoskupenie s numerom 30.73! Nemalou mierou tomu dopomohli juniori (v sobotu traja v TOP10, v nedeľu štyria), pričom sobotné vystrájanie juniora Rada Struhára, 1.MTGC Prievidza (29.00) malo charizmu a punc absolútneho víťaza (jav zriedkavý v posledných rokoch slovenskej ligy). Kým v sobotu vystrájal junior, nedeľné slnečné lúče rázne preťal BUŠIDOR. Nabil, odistil a troma presnými ranami si urobil poriadok (a potvrdil, že tomuto ihrisku rozumie). Na portáli minigolfnews.com som jeho trojkolo 28-25-29 (27.33) označil ako "blue run" (viď článok). Uvidíme ako dlho tento nekompromisný slovenský filcový rekord vydrží.

Spokojný Ivan Buš ... "čaaa-yess"

Liga nespí, liga letí. Tryskovým pohonom hneď nasledujúci víkend na novom eternitovom ihrisku v Prievidzi. Zaberie tento krát 1.MTGC Prievidza naplno? Alebo pôjde GK Bratislava do mierneho trháku? Čo ostatní? Odpovede hľadajte v mestskom parku...

24.-28.8.