Destinácia - Veľký Krtíš

Nie, nechystám sa spúšťať žiadnu marketingovú kampaň niektorej z cestovných kancelárii, skôr sa len snažím hneď nadpisom upozorniť širšiu minigolfovú obec, že by si mala do svojej hráčskej mapy poznačiť novú lokalitu. Novo položený eternit vo Veľkom Krtíši hneď na prvý pohľad vyvoláva príjemné pocity a viem si predstaviť, že keď trošku vyrastie a zmocnie bude jedným z najfotogenickejších areálov na Slovensku. A to nehovorím o celej jednej vyvýšenej časti, z ktorej nestraní diváci môžu prehľadne sledovať hru hráčov (všimnite si fotku nižšie) . Koniec koncov sa tak stalo aj uplynulý víkend, kde sa množstvo obyvateľov Veľkého Krtíša popri víkendovej prechádzke zastavovalo pri novej atrakcii a sledovalo s úsmevom na perách takmer štyridsiatku indivíduí, ktoré sa lúčili s ligovou sezónou 2010.

Kým však prejdeme k spomínaným indivíduám skúsme sa letmo pozrieť na tajomstvá a zákutia nového ihriska. Ako býva zvykom pri novopostavenom ihrisku, aj u tohto je cítiť neobohratosť a akúsi surovosť. Jeden príklad za všetky - loping sa hral s miernym falšom cez jamu na neštandardný odraz od zadného mantinelu. Ale čas a poveternostné vplyvy sa s ihriskom určite pohrajú a upravia si ho k obrazu svojmu. Dôležité je v okruhu zachytiť neľahký začiatok (dráhy 2 až 4 - priečky, ľadvina, trubka) a neroztriasť sa v jeho samotnom srdci. To tvorí nevídaná kombinácii dráh č. 12 a 13 s typovým označením rovné okno a okno v kopci. Skutočná lahôdka a kritická zóna z hľadiska posudzovania kvality hráča (už vidím ako si zgustnem na sumárnej štatistike pri týchto dráhach ;). Inak je tu množstvo miest kde si človek môže relatívne oddýchnuť a nestresovať sa či prenesie prekážku, alebo nie. Osobne vidím ihrisko niekde v kategórii ľahších až stredne ťažkých.


Úvodné priemery TOP10 toto tvrdenie potvrdzujú. Prvý deň prebehlo nesmelé zoznamovanie ohodnotené priemerom 24.73 (avšak aj novo nastaveným rekordom ihriska na modrej úrovni 19-ich úderov), no druhý deň už posunul takmer desiatku hráčov pod psychologickú hranicu 100 úderov a vystavil záverečný účet s cifrou 24.08, čo je celkom pekné. Až tak pekné však nie sú histogramy z turnaja resp. porovnanie zelených/modrých výsledkov voči čiernym:
  • sobota 21.1% vs. 31.6%
  • nedeľa 27.1% vs. 29.2%
Chápem, že tieto čísla sú čiastočne skreslené nováčikmi z tímu GK Trnava, ktorý je/bol túto sezónu viac menej vystavený do úlohy zberateľa úderov a skúseností, ale na analýzu úrovne ligového podujatia je ho dôležité uvádzať.

GK Trnava si podľa predpokladov hrala vlastnú ligu a ostatné manšafty sa mastili. V rámci nedeľného slotu dokonca bez rukavíc a niekedy aj pod pás... Bez rukavíc preto, lebo išlo o full-kontaktný boj zavŕšený bodovým rozpätím prvého a štvrtého najlepšieho tímu na méte 12-ich úderov. O tom ako hlboko údery dopadali pod pás rozhodne prezídium, keďže proti niektorým sporným momentom ADARA Trnava vzniesla protest. Ja sa však budem pre tento moment tváriť, že platí to, čo som vyčítal z protokolov. A podľa nich si víťazstvo rozdelili Adaráci (sobota 25.05) a Brezňanci (25.05). Zimnú prestávku však s najvyšším egom môžu prečkať hráči GK Bratislava ako lídri tabuľky.

K turnaju však musím pridať jeden pochvalný komentár. Nedeľa jednoznačne ukázala, že aj slovenská klubová liga vie byť atraktívna. Tímový boj ponúkol neskutočné grády podporované dramatickým vývojom výsledkov, početným hecovaním spoluhráčov i seba samých, či snahou vybičovať sa a predviesť kvalitu. Jednoducho atmosféra, ktorá vie strhnúť a pozdvihnúť turnajový deň na vyššiu úroveň. Len tak ďalej... a dúfam, že na budúce so všetkými tímami, ktoré sú prihlásené do súťaže.

Na záver len dodám, že prvými dvoma menami ktoré možno imaginárne vytesať na kameň víťazov eternitového ihriska vo Veľkom Krtíši sú hity roku 2010 - Miro Čibik (23.50) a Peter Bubelíny (22.25).

PS: Už niekoľko dní na ľavej lište prebieha nová anketa, zapojte sa!
24.-28.8.