Inteview s Kubom Kalníkom

Okrem toho, že je Kubo Kalník hráčom GK Bratislava a aktuálnym minigolfovým majstrom Slovenska, je aj mediálnou hviezdou, na ktorú si posvietil aj portál minigolfnews.com (MN). Prepis rozhovoru s ním prinášam aj na tejto stránke...

MN: V prvom rade vďaka za to, že si nám poskytol rozhovor. Mohol by si nám povedať niečo o sebe pre tých, ktorí ťa nepoznajú?
JK: Bývam v Bratislave, kde som sa aj narodil. Mám 21 rokov a študujem na Fakulte prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov na Žilinskej univerzite. Okrem minigolfu sa tiež venujem basketbalu a rád čítam knižky.

V krátkosti:
Profesia: študent na vysokej škole
Dátum narodenia: 1988
Začiatok minigolfovej kariéry: 2003
Používaná palica: Nifo Ryner
Obľúbená lopta: 3D Bratislava since 1992
Obľúbený povrch: filc
Technický tip: počas tréningu na domácich dráhach sa pokúšať o hranie komplikovanejších úderov s cieľom vylepšiť si techniku

MN: Nedávno si sa stal Majstrom SR, mohol by si nám o tomto turnaji povedať niečo viac?
JK: Na základe výsledkov z tréningových kôl som neočakával, že by sa mi mohlo podariť vyhrať. Ale nastala zmena a počas ostrej súťaže som sa cítil v pohode a skutočne si užíval samotnú hru. Mimochodom, počasie počas celého turnaja bolo drsné - tropické teploty a k tomu väčšina dráh nebola umiestnená v tieni, takže už dohrať turnaj do konca bolo malým víťazstvom.

MN: Ako doposiaľ vnímaš tvoju tohtoročnú sezónu (okrem MSR)?
JK: Začiatok sezóny nebol úplne podľa mojich predstáv, ale skúsenosti, ktoré som nadobudol na medzinárodných turnajoch sa postupom času začali prejavovať. Pochopiteľne že aj tímový duch v rámci GK Bratislava mi pomohol sa dostať do dobrej formy.

Takto nejak vyzerá tímový duch počas turnaja...

MN:
Skús porovnať úroveň Slovenského minigolfu s minigolfom v iných európskych krajinách...
JK: Myslím, že nás čaká množstvo práce, aby sme boli porovnateľní so zvyškom „minigolfovej Európy“. Bohužiaľ, minigolf nie je na Slovensku tak populárnym športom ako to je v niektorých iných krajinách. Počet aktívnych minigolfových hráčov nedosahuje vysoké hodnoty, takže prioritou by v súčasnosti mala byť propagácia nasledovaná budovaním nových ihrísk, predovšetkým filcových a betónových.

MN: Ako často trénuješ prípadne hráš minigolf?
JK: Tréningu venujem tri dni v týždni a snažím sa zúčastňovať všetkých turnajov Slovenskej minigolfovej ligy.

MN: Mohol by si sa s nami podeliť o nejaké dojmy z minuloročných MS v Odense?
JK: Podľa mňa bol tento turnaj zorganizovaný na vysokej úrovni. Veľmi sa mi páčilo prostredie a predovšetkým možnosť sadnúť si na tribúnu a sledovať ostatných hráčov z netradičnej perspektívy. A takto by som mohol pokračovať aj s inými vecami...

MN: Aké budú tvoje ciele na nadchádzajúcom turnaji v Predazze?
JK: Moje očakávania nie sú vysoké, pretože nepatrím k betónovým špecialistom, ale pochopiteľne sa vynasnažím dosiahnuť čo najlepší výsledok. Uvidíme...

MN: A o ktorom zo Slovenských hráčov si myslíš, že by mohol uspieť?
JK: Mohol by to byť Ľubo Zontág, pretože sa tento rok už zúčastnil Predazzského turnaja a oboznámil sa s dráhami. Jeho výsledky na eternite boli skvelé, ešte však musí popracovať na betónovej časti.

MN: Tvoji favority na zlaté medaile v individuálnych kategóriách?
JK: Ťažko povedať. KO systém je v tomto veľmi zradný.

MN: Myslíš že v Predazze prerazí niektorí minigolfista alebo krajina?
JK: Áno, mohol by to byť celkom úspešný turnaj pre talianskych hráčov, keďže hrajú na domácej pôde.

MN: Povedz nám, aký bol doposiaľ tvoj najkrajší minigolfový moment?
JK: Určite počas tohtoročných Majstrovstiev SR, keď som sa stal šampiónom a môj tím vyhral ligový titul.

MN: A najhorší?
JK: Sranda, ale na žiadny si nespomínam :)

MN: Aký je tvoj názor na KO systém uplatňovaný na medzinárodných šampionátoch?
JK: Táto schéma turnaja podstatne zvyšuje šance slabších hráčov na celkové víťazstvo. Ja si však myslím, že podujatie tohto typu sa hrá štyri dni, nie iba pár kôl, takže by som bol veľmi rád, keby sa na MS a ME vrátil pôvodný systém určenia víťazov.

MN: Na záver špeciálna otázka, ak by si si mohol vybrať z medzinárodných hráčov, ktorého by si najradšej prijal do bratislavského klubu?
JK: Ak by som mal túto možnosť, tak mojou voľbou by bol Anders Olsson, pretože patrí k najlepším hráčom na svete (momentálna jednotka svetového rebríčka). Ale predpokladám, že nie som jediný, ktorý by ho rád videl vo svojom klube.

MN: Ešte raz vďaka za poskytnutie rozhovoru a veľa šťastia v Predazze.
JK: Tiež ďakujem.

(prevzaté z minigolfnews.com)
24.-28.8.