Frekvencia Odense MS09

DEŇ1+2
Majstrovstvá sveta v Odense začali písať svoju históriu (pre zatiaľ pozostávajúcu z tréningových dávok). Svojou trochou sa pokúsim prispieť aj ja formou akýchsi zápisiek z diania počas jednotlivých dní (resp. počas dní, kedy bude možné prispievať a bude existovať z mojej strany dostatočná chuť;).

Slovenský tím získal prvý oficiálny tréningový slot v sobotu medzi 13. a 18. hodinou. Keďže do Dánska sme sa dostavili niekedy okolo 10. a museli vyriešiť ubytovacie a drobné organizačné formality, priestor na relax po pomerne komplikovanej ceste, bol minimálny. A tak sa šlo rovno na vec. Vytvorili sa dve pracovné skupiny – eternit testovali Ivan Buš, Peťo Bubelíny a moja maličkosť, no a filcové šialenstvo (a to myslím doslova) si mohli na vlastné oči resp. ruky vyskúšať predpokladaní lídri manšaftu – Kubo Kalník, Laci Trnka a Ištván.
Za seba môžem oznámiť, že eternit sa javí byť relatívne v poriadku, a napriek netradičnej a rešpekt vzbudzujúcej koštelácii dráh, to nie je až také zlé, ako by sa mohlo zdať na prvý moment. Prirodzene, 18 dráh skýva svoje nástrahy (ultra strmé a vysoké plato je jednou z nich) a samotný turnaj môže každého hráča nemilosrdne vytrestať, ale dobré čísla tu jednoducho sú reálne hrateľné.

To filc už toľko optimizmu neprináša. Prvý deň som síce pričuchol iba k pár dráham, ale počas druhého tréningového dňa, som si obtiažnosť overil aj ja. A poviem vám, ide o neriedené peklo. Prevážna väčšina dráh vyžaduje precízne údery hrané pomerne vysokou silou (vyplíva to už zo samotnej dĺžky dráh, ktorá je skrátka iná ako v Prievidzi alebo Ružbachoch). Vyššia dávka technickej zdatnosti je tu nutnosťou. Ale stačí sa pozrieť na Švédov, či Nemcov a človek vidí, že ono to ide (aj keď nie vždy podľa predstáv - videl som Haralda Elbrucha stratiť nervy na vag*ne po troch neúspešných pokusoch) . Ich hráč pristúpi k filcovému blesku a tri krát po sebe zahrá silnú liftovanú ranu s výsledným esom. Bez problémov. Poviem vám, dobrá škola...
Ešte len dodám, že pohľad na samotný športový priestor a konštrukciu filcových dráh od firmy NIFO obzvlášť, je impozantný. Toľko na teraz.

PS: Všetci z tímu pozdravujú všetkých.

DEŇ3+4
Tréningový ošiaľ bol včera prerušený otváracím ceremoniálom, na ktorý sa dostavil aj najslávnejší odenský rodák, sám Hans C. Andersen. Vyrozprával jednu zo svojich známych rozprávok a zároveň svojou rukou rozhodol o rozlosovaní tímov. Slovensku bolo prisúdené Dánsko, ale vzhľadom k tomu, že sa hrajú štandardne trojice tak sa poradie posúva a Slovenskí hráči majú Nemcov, Talianov, Dánov, či Čínaňov. Napríklad taký Laco Trnka sa môže tešiť na Haralda Elbrucha, resp. Harald na Laciho. Uvidíme, ako sa to prejaví na samotnej hre.

Oficiálna stránka majstrovstiev zverejnila prvé odhady čísiel, ktoré možno očakávať od najlepších na eternite a filci. Pre eternit sa predpokladajú priemery na hodnote 21, filcová hodnota sa ustálila na méte 30. Opakujem, ide o odhad pre TOP hráčov. Filc je mimoriadne náročný a miest, ktoré môžu priniesť malú pohromu je veľa. Psychická sila bude určite patriť z základným parametrom úspechu. Už teraz vám garantujem, že ak by som robil poturnajovú štatistiku ja, sedmičiek by som vysoko pravdepodobne narátal neúrekom.

Prvé náznaky z kôl slovenského tábora nenaznačujú, že dobrý výsledok bude hodnota pod úrovňou 40 úderov (filc), eternit ostáva zatiaľ otázny. Ešte na večernom trojhodinovom tréningu treba povylaďovať niektoré signály a dobre sa vyspať do ostrého súťažného rána...
24.-28.8.