Minigolfový monopol?

Odborná literatúra definuje monopol ako výhradné alebo rozhodujúce postavenie jednotlivca, skupiny ľudí, organizácie alebo štátu v nejakej oblasti. Má skupina ľudí zoskupená pod hlavičkou ŠK ADARA 2000 Trnava v slovenskom minigolfovom ponímaní momentálne monopol na víťazstvo? Zdá sa, že čiastočne áno. Existencia turnajov hraných na filcovom povrchu však dominanciu trnavského manšaftu narúša a ponúka šancu aj iným tímom. Ide totiž o minigolfový štandard, s ktorým sa momentálni lídri slovenskej ligy akosi nevedia zžiť. Zatiaľ.

Siedme kolo sa však na radosť "adarákov" hralo na breznianskom eternite, no a keďže na ten sú špecialisti a zároveň disponujú dvoma hráčmi základu, ktorí na danom ihrisku minigolfovo vyrastali, ich šance na triumf dosahovali vysokých hodnôt. A ku žiadnemu prekvapeniu ani nedošlo. ADARA s prehľadom a bez sebemenšieho zakopnutia vytrela všetkým zrak, zobrala víťazstvo a pomaly môže chystať majstrovské oslavy. Tie by reálne mohol narušiť iba výrazný herný skrat na blížiacich sa Majstrovstvách SR v Bratislave (nie, nikto to neočakáva).
Základ úspechu spočíval v kvalitnej a žiadnymi výraznými kazmi nepoznačenej hre. Štvorica hráčov základu skončila v TOP6, čo je myslím dostatočne výpovedný fakt. Prvé tri hracie kolá bola síce ADARA ešte pelotónu na dohľad, ale vo štvrtom nasadila trhák v podobe kola za 110 (priemer 22.0!), na ktorý nikto nebol schopný zareagovať. Ostal tak iba boj o druhú pozíciu. Ten napokon zlepšeným výkonom v priebehu turnaja zapísala 1. MTGC Prievidza (25.37), pred GK Bratislava (25.80), ktorá už kalibruje zbrane na finálové podujatie ligového ročníka 2008/09.

Boj medzi jednotlivcami mal pikantný charakter a dokonca sa pritrafila aj dramatická vložka, keď o zvýšené hodnoty adrenalínu na centimeter štvorcový sa postarali nenápadné breznianske kliny. Výsledkom bolo iba jedno zničené vedro... a tak trochu sporný verdikt. Nebudem rozvádzať, aby som nevíril prach. Radšej vyzdvihnem dostihové preteky troch plemenných žrebcov, ktorý pochádzajú z kvalitných stajní a postarali sa o dramatický šprint na cieľovej rovinke. Veniec víťaza však nakoniec pristál na hlave René Šimanského, ADARA Trnava (23.13), ktorý ako prvý hráč sezóny 2008/09 zaknihoval druhé víťazstvo. Dlho to vyzeralo, že prvým bude šampión Laco Trnka, 1.MTGC Prievidza (23.50), ale ten sa v závere musel uspokojiť so striebornou pozíciou. Tretím do party ostala hviezda GK Bratislava Kubo Kalník (23.75).

Nadchádzajúce podujatie sa presťahuje do Bratislavy a boj o body bude určite vysoko intenzívny, pretože, ako je známe, majstrovstvá SR sú zaplatené 1.5 násobne, čo môže do rebríčka slovenského pohára priniesť zaujímavé zmeny. Očakávať možno aj tuhý boj o druhé miesto v tímoch, ktorý ešte zďaleka nie je rozhodnutý. GK Bratislava je doma štandardne silná a prípadné víťazstvo a pozitívne okolnosti môžu zahrať v prospech jej posunu na cenenú druhú priečku.

Pre prípad krátkej pamäte niektorých hráčov ešte pripomeniem, že v Brezne som božskú osemnástku nenašiel (prišla iba jej 19-ročná sestra v sprievode Michala Putnokyho), ale niekto spomínal, že sa chystá do Bratislavy. Žeby...

Kategórie:
muži (22) - René Šimanský, ADARA Trnava (23.13)
ženy (3) - Vanda Kupcová, MTGK Brezno (26.63)
seniori (9) - Michal Putnoky, ADARA Trnava (23.88)
juniori (8) - Oliver Kažimír, GK Bankov Košice (25.38)
juniorky (2) - Marianna Murínová, GK Bankov Košice (34.00)

bodka na záver - majstrovský jazyk...
24.-28.8.