Blesk, priečky, okno, trubka....

Kým vonku momentálne vyčíňa mimoriadne silná vlna vysokých teplôt, na našom blogu budú teraz úradovať majstrovské štatistiky. Ich vypovedacia hodnota by mala byť dostatočne relevantná, keďže meteo-podmienky počas turnajového víkendu v Bratislave boli (až na občasný silnejší vietor v sobotu) viac ako priaznivé. No aj napriek tomuto faktu žiadny z hráčov (zišla sa takmer celá slovenská špička) nezapísal kolo s cifrou začínajúcou jednotkou. Čo to znamená? Že bohužiaľ šampanské, ktoré som chladil pre potenciálneho "osemnástkara" sa odkladá na dobu neurčitú, keďže moja výzva bola časovo ohraničená práve Majstrovstvami SR. Takže sledujte blog, možno sa s niečím podobným ozvem aj v budúcnosti.

Najlepších desať hráčov turnaja hralo v porovnaní s minulým rokom o čosi lepší priemer. 24.22 Vs. 24.38. Opäť zanedbateľný rozdiel, ktorý naznačuje, že ligová úroveň má (mala) viac menej stabilnú úroveň bez rastúceho, či klesajúceho trendu. Svoju vlastnú cestu si na turnaji razil neskorší víťaz Marcel Korinek, ktorý atakoval fenomenálnu hranicu 80% úspešnosti skórovania es, avšak druhý hrací deň nakoniec finálny rating skresal na 77.78% (8 kôl). Najmenej škvŕn vo výsledkovom protokole možno pre zmenu nájsť u breznianskej opory - Laca Ištvána (2.08% veľkých chýb). Kategóriu "najviac esových dráh turnaja" si odnáša Ľuboš Zontág (6 kusov), pričom určite najcennejší je skalp nevyspytateľnej ľadviny.
No a keď už sme pri tých kategóriách, máme tu jednu súťaž, ktorá síce nebola oficiálne vyhlásená na turnaji (možno sa tak stane niekedy v budúcnosti), ale virtuálne tak môžeme urobiť v tomto priestore a zvýšiť tak mediálnu publicitu niektorej z minigolfových persón. Ide o najnižší súčet zahraný na bratislavskom technickom kvartete - blesk, priečky, okno, trubka (ktoré mimochodom slúži ako prípravná štvorkombinácia pred štartom sezóny). Tramta-ra-rá. Víťazom sa stáva... chvíľa napätia... Jakub Kalník, 45 úderov (priemer 1.406). Berte to ako východziu métu pre budúce ročníky tejto neoficiálne súťaže.

Ako je známe, 8.ligové kolo medzi tímami vyhrala domáca GK Bratislava a štatistika to len potvrdzuje. Bratislavská squadra si domov odniesla celkom 11 dráh (z toho dve delené), čo už je slušný náklad. Zároveň ale došlo k pretrhnutiu akéhosi mýtusu, ktorý fungoval dlhšiu dobu. Aj keď situácia je mierne zamotaná a nie úplne jednoznačná. Ak by sme totiž brali v úvahu nominovaných tímových hráčov, tak by sa najhoršou dráhou stalo okno a s touto dráhou si najlepšie poradili hráči 1.MTGC Prievidza. No v celkovom ponímaní t.j. podľa priemerov všetkých 52 hráčov sa dráhou smrti stala trubka (2.260) a tú už si GK Bratislava nenechala újsť. (1.714). Dopĺňam, že Prievidžania na okne zaknihovali priemer 1.857, čo je oceniteľný fakt hlavne v kombinácii so zradnou ľadvinou, kde takisto ich ruky makali najlepšie (1.286). Na záverečných troch dráhach okruhu si malú súkromnú oslavu vystrojilo košické zoskupenie, ktoré zaklincovávalo kolo neomylne na koši (jediná tímová esovka).
Ak by som tímové priemery bral v relatívnych súvislostiach, tak na pozitívnej strane sa žiadny manšaft výrazne neutrhol. To sa však nedá povedať o druhej strane spektra. MTGK Brezno malo totiž dráhy, kde na konkurenciu zjavne nestačilo. Najvýraznejšie to bolo možné badať na okne (priemerná strata 0.405 úderu), ale takisto aj na slimáku (0.381), či ľadvine (0.333). Veľký pozor na ne v roku 2010.

Štatistiky jednotlivcov som pre lepšiu konzistenciu analyzoval v rámci 8 okruhov, keďže tie odohrali všetci a našlo sa opäť zopár indivíduí, ktoré boli natoľko drzé, že si dovolili ukázať ostatným hráčom vztýčený prostredník a urobiť si z nich dobrý deň. Keďže tieto incidenty sú momentálne v štádiu vyšetrovania, budem sa snažiť byť pri menovaní diskrétny.

Na moste tak napríklad robili nevyberavým spôsobom Marcel K. a Martina K. (1.000). Obzvlášť nekorektne pristúpil k spoluhráčom na priečkach Maroš J. (1.250), ale ďalej to nebolo o nič lepšie. Disciplinárnym konaním si prejdú oknári Jakub K. a Peter Mu. (1.375), no a keďže Jakub K. je nepoučiteľný recidivista a prehrešku sa dopúštal opakovane, navrhujem exemplárny trest. Veď kto to kedy videl, aby hráč na trubke rozkrikoval po ihrisku, že má priemer 1.000. Neslýchané! Ďalší krikľúň rovno na pyramídach. Bez kúsku bázne a rešpektu vystrájal Ľuboš Z. (1.000). Streďák bojkotujem, lebo Jakuba K. (áno, to je stále ten istý Jakub K.) a Martinu K. nemienim opakovane komentovať (1.000).
Radšej si podám drzé prejavy Fera D. na lopingu (1.125) a Petra Mo. a Mira Č. na slimáku (1.125). Je až zarážajúce, že aj títo páni si dovolili nevyberavými gestami zosmiešniť súperov. A čo som nečakal absolútne, že ku segmentom sa postaví Jarmila M., dá si na tričko nápis "ja tu hrám 1.125" a bude s tým otravovať všetkých hráčov v okolí desiatich metrov. Toto je už príliš. Takisto ako je príliš 44 turnajových sedmičiek. Idem si dať radšej nohy do lavóra, studený uterák na čelo a pustím si dajakú ukľudňujúcu hudbu...
24.-28.8.