Trnavská ohňová zem opäť pálila

Presne 12 dní trvala prestávka medzi koncom minulej sezóny a štartom tej novej s ročníkovým označením 2010/11. Obdobie síce krátke, ale prinieslo niekoľko zaujímavých noviniek z tábora jednotlivých tímov. V snahe zachytiť čo najviac rošád sa môžme presunúť do Trnavy. Dočasné účelové spojenie dvoch trnavských tímov sa skončilo a do tohtoročnej ligy vyslali dva manšafty (Adara Trnava a GK Trnava), čím sa počet účastníkov opäť dostal na párny počet 6 kusov. Kým od novotvoriaceho sa mužstva (s pár ostrieľanými mazákmi) GK Trnava nemožno reálne očakávať žiadne výrazne ašpirácie na ligový stupeň víťazov, u "adarákov" zbrojili s vedomím, že na zvládanie Slovenskej ligy a Českej extraligy (keďže v Čechách bola odsúhlasená účasť jedného slovenského manšaftu v extralige - práve ADARA Trnava, a jedného v moravskej lige - 1. MTGC Prievidza) budú potrebovať široký káder. Prišla tak mladá puška z Prievidze s tvárou Mira Čibika a o trošku staršia brokovnica zpoza hraníc, ktorá sa bude snažiť na ihriskách ostreľovať slovenských hráčov českými nábojmi - Ivan Roemer. Takisto zaujímavý a tak trochu telenovelový prestup (nechcite detaily, pretože by to bolo na 452 dielov a toľko času nemáme) sa uskutočnil aj na linke 1.MTGC Prievidza - GK Bratislava. Právo hájiť farby jediného klubu z hlavného mesta bude mať nikto menší ako Laco Trnka.

Nechajme však prestupy prestupmi a pozrime sa na to, čo sa dialo počas úvodného víkendu novej sezóny v Trnave. Niektorí si možno ešte spomenú ako som sa rozpísal o kvalite výkonov na výsledkovej tabuli počas minuloročného turnaja v Trnave, teraz by som bez problémov mohol pokračovať v podobnom duchu. Ale neurobím tak (možno až v štatisticky zameranom článku ;). Trnavské eternitové ihrisko Národného minigolfového centra môže s kľudným svedomím ašpirovať na titul najťažšieho regulárneho eternitu v rámci Slovenska (obzvlášť po nahradení priamej dráhy a rovného véčka za streďák a neférovú trubku). Viacerí kvalitní hráči si do zbierky pripísali čierne výkony a vytrhali zopár vlasov. Priemer TOP10 sa vyštveral na vysokú úroveň 25.58 resp. 25.85. V porovnaní s minulými piatimi rokmi však priemer prvého dňa vyznieva, aj na ihrisku s vyššou náročnosťou pre spomínanú zmenu dvoch dráh, najlepšie). Len pre porovnanie podotknem, že minulý rok TOP10 pristala na línii s ceduľkou 26.35.


Po oba hracie dni sa pod magickú hranicu 100 úderov na 4 okruhy dostal vždy iba jeden hráč. Na sobotnej párty sa najviac odviazal Laco Derzsi, ADARA Trnava s výkonom 93 úderov (23.25), čo bolo plných 8 úderov(!) od dvojice René Šimanský a Ján Tolarovič (25.25). Druhý deň sa za mixážny pult postavil Oliver Kažimír, GK Bankov Košice a jamoval (čítaj džemoval:) nevídaným spôsobom. Odosobnil sa od faktu, že mu pri nohách horia trnavské eternitové ohne a po troch kolách s počtom 66 úderov poslal zvyšok poľa do kolien. Záverečné kolo síce neprinieslo melodické vyvrcholenie, ale stačilo na pohodlné víťazstvo s náskokom troch úderov (24.25) pred nováčikom slovenskej ligy, Ivanom Roemerom (25.00) a Marcelom Korinkom (25.50). Určite pozitívna informácia pred nadchádzajúcimi MS juniorov v Soči.


Niekoho by mohla napadnúť otázka (vlastne ja aj viem, že už niektorých napadla), či má význam sa na takomto ihrisku trápiť. Odpovedám jednoznačne. Má! Ešte stále ide o prijateľnú eternitovú prechádzku v porovnaní s nekompromisnou tortúrou na eternite položenom v Odense na MS 2009. Snáď len poznámočka, že by bolo príjemné hrať raz do roka aj "mäkký" turnaj na ihrisku s normou 21-22. Pre zmenu...

Čo sa dialo v tímoch? Podobne ako v jednotlivcoch, aj v súťaži družstiev tvorili zelené cifry menšinu utláčanú červenokožcami a černochmi (najlepšie kolo víkendu zahrala GK Bratislava - 123, jediný zelený priemer). Košická squadra si dala letný pohov a pritiahla na západ iba s trojicou hráčov (veľká škoda pri súčasnej forme dua Kažimír-Kraviansky), GK Trnavu som už okomentoval vyššie (2x 5. miesto), no a 1.MTGC Prievidza do nového ročníka nastúpila s oslabenou zostavou (čo spolu s herným výpadkom úradujúceho kráľa Slovenského pohára, R. Struhára, bola smrteľná kombinácia stačiaca na dvojité 4. miesto). Dovolím si tvrdiť, že sezóna bude v réžii troch klubov, z ktorých každý jeden za normálnych okolností môže pomýšľať na ligový titul. Naznačili to už výsledky z Trnavy. Všetky tri kluby hrali na inej úrovni ako zvyšok. Prvé víťazstvo ročníka vzala domáca ADARA o jediný úder pred GK Bratislava. To zrejme pripomenulo bratislavským chlapcom spomienku na minuloročnú prehru o smiešne 2 údery a druhý deň rivalovi uštedrili nie hocakú, ale prosím pekne 27 úderovú facku. Nech sa páči ;)


Liga si dáva pauzu, je čas sledovať juniorov na šampionáte v Soči, seniorov v Chebe a mužov na majstrovstvách v Predazze. Potom sa snaď v septembri zídeme na ligovom turnaji v Ružbachoch...
24.-28.8.