Turnaj? Konferencia? Oboje...

Asi by som sa opakoval, keby som napísal, že na Magure sa opäť raz zišli minigolfoví nadšenci, aby si pomerali sily (vlastne som tak teraz aj urobil;). Začnem preto netradične od konca. Posielam vďaku ľudom, ktorí stáli za organizáciou jednak turnaja odohraného minulý víkend, ako aj turnaja pomikulášskeho. Oba termíny umožnili vidieť kolegov minigolfistov z iných oddielov a čo je podstatné, ponúkli priestor na zimný tréning, či overenie momentálnej formy (pravdu povediac predstava siedmych mesiacov bez akéhokoľvek minigolfového turnaja vyznieva desivo).

V tomto duchu mi príde celkom zaujímavé porozmýšľať nad návrhom, ktorý som započul od klubového kolegu Marcela Korinka, využiť existenciu jedinej krytej haly, ktorú máme na Slovensku k dispozícii (viď článok) a usporiadať v zimnom období sériu troch turnajov s podtitulom zimná liga. Principiálne by sa veľa vecí nezmenilo oproti súčasným tradičným 2 zimným turnajom. Jeden by sa pridal, štruktúra by ostala pravdepodobne zachovaná. Iba by sa po odohraní troch turnajov vyhlásili celkové výsledky jednotlivcov. Samozrejme hala je kapacitne obmedzená (môj odhad je cca. 30 ľudí, aby nedochádzalo k príliš dlhým pauzám medzi kolami), takže v prípade zvýšeného záujmu by sa muselo pristúpiť na selektívne kritériá.

Poďme sa ale bližšie pozrieť na udalosti 9. víkendu minigolfového roku 2009. Uskutočnila sa očakávaná konferencia, ktorá z môjho pohľadu priniesla konštruktívnu debatu a pre náš šport pozitívne (a vopred avizované) výsledky. V skratke - liga sa bude hrať podobne ako doteraz počas víkendov, v sobotu a nedeľu (celkovo 8 pre rok 2009), pričom ale každý deň bude predstavovať jedno ligové kolo (počet okruhov 4-eternit, 3-filc, betón). Určite podpora pre začínajúcich, či nepravidelných hráčov. Súťaž jednotlivcov a klubov bude prebiehať súčasne, čím sa jednoznačne posiluje význam individuálnych výkonov. Začiatky hracích dní budú štandardne v sobotu o 12.00 a v nedeľu o 9.00. Je tým pádom na jednotlivých kluboch/hráčoch, či prídu na tréning už v piatok, alebo iba v sobotu. Vytvoril sa tým priestor na voľbu (samozrejme niektoré turnaje budú z geografického hľadiska nutne vyžadovať piatkový príchod/tréning).

Dominantné postavenie získali Majstrovstvá Slovenska, ktoré sa ako jediné budú hrať v súťaži jednotlivcov ako dvojdňový turnaj (sobota - ligové kolo klubov, súťaž jednotlivcov, nedeľa - pokračovanie súťaže jednotlivcov a boj o majstrov SR). Posilnila sa funkcia hlavného rozhodcu, ktorý bude mať za úlohu po turnaji odovzdať vyplnený zápis hodnotiaci priebeh turnaja, kvalitu ihriska, prípadne zaznamenávajúci tresty hráčov (pozor, bude sa viesť evidencia).

Z hľadiska účasti slovenskej reprezentácie na medzinárodnom fóre sa ako pravdepodobné javia turnaje hrané v auguste - ME juniorov Waldshut, MS mužov Odense. Keď už sme pri turnajoch všetkých určite zaujíma schválená termínová listina pre rok 2009. Pre bližšie informácie si stačí kliknúť na následovných link


Dosť bolo ale športovo technických informácií. Po konferencii prebehol turnaj a určite sa oplatí vyzdvihnúť niektoré jeho momenty. Podobne ako v decembri, aj tento krát sa zišla celkom početná hráčska ekipa v počte 27 ľudí, aby rozpálila dráhy do červena. Hralo sa osem okruhov a boj o čelné pozície bol veľmi vyrovnaný až dokonca. Veď čelná deviatka hráčov sa zmestila do ôsmych úderov (odstup ostatných bol už markantnejší).
Už štart turnaja mal raketové tempo, keď hneď v prvom kole bratislavský Kubo Kalník zahral 12, čo bolo v konečnom účtovaní najlepšie kolo. Kvalitnú hru prezentoval počas celého turnaja prievidzský náčelník - Tibor Meszáros, ktorý sa už už chystal oskalpovať nepriateľské bledé tváre, avšak v poslednom kole poľavil a nakoniec z toho bolo "iba" delené 6. miesto (priemer 15.88). Triumf tak pripadol suverénnemu René "Šimovi" Šimanskému (15.13), ktorý zlepšil výkon decembrového víťaza o 5 úderov. Za ním sa natlačilo na méte 124 úderov (priemer 15.50) trio Laco Trnka, Laco Ištván, Laco Derzsi. V skratke Laco boys ;) Najlepšieho hráča GK Bratislava získal Marcel Korinek - 5.miesto (15.75).

V súťaži týmov možno hovoriť o víťazstve štýlom štart-cieľ. Dvojica Derzsi/Šimanský nadelila v základnej časti druhému najlepšiemu páru 20 úderov (priemer 15.31) a v KO súbojoch bez mihnutia oka poslala do kúta postupne duo Mjartan/Struhár, Havlík/Korinek a vo finále aj silný záprah z Brezna Ištván/Parák. Hodnotný súboj o tretie miesto napokon získali bratislavčania Havlík/Korinek. Obhajcovia zo Žiliny (Andrássy/Švejda) ostali pred bránami KO, keďže ruky zrejme neposlúchali ako mali.

Na záver možno konštatovať, že toto stretnutie golfistov malo mierne vyššiu úroveň ako v decembri, keď TOP dvadsiatke hráčov stačilo na zdolanie ôsmych kôl 2737 úderov, pričom 3 mesiace nazad to bolo 2775. Ale to už zasahujem do štatistiky a tá bude súčasťou nasledujúceho článku...

PS: Spätná analýza výsledkov z decembra ukázala malé nepresnosti, takže som výsledky upravil a pripojil do článku. Mimochodom, v protokoloch sa vyskytovalo pomerne veľa chýb, čo komplikuje prácu aj mne, pozor na to!

24.-28.8.