Minigolf rebríček 2008

Meradlom úspechu sú výkony. Výkony sú podfarbené rôznymi odtieňmi. Niekedy rozhoduje kus šťastia, inokedy nepriazeň. Samozrejme, že rozhodujúcu úlohu by mal mať individuálny príspevok hráča viac-menej neovplyvnený vedľajšími faktormi. Na vyjadrenie kvality možno použiť viacero prostriedkov. Po každom turnaji som sa snažil prispieť vybranými štatistickými reportami, v ktorých si snáď každý zainteresovaný našiel to čo potreboval, alebo jednoducho považoval v ten moment za zaujímavé. Štandardom sú výsledkové listiny. Práve tie som použil tento krát na to aby som vytvoril akýsi objektívny záznam individuálnych výkonov v roku t.j. provizórny rebríček slovenských minigolfistov pre rok 2008.

Metodika bola pomerne jednoduchá a viac menej korešpondovala s kalkuláciou uplatňovanou v rámci slovenského pohára. Započítalo sa všetkých osem ligových turnajov odohraných v roku 2008, pričom pre finálne bodové ohodnotenie hráča sa použilo šesť najlepších výsledkov (v prípade, ak hráč odohral viac ako šesť turnajov). Logicky vyplýva, že hráč ktorý v roku odohral menej ako šesť turnajov sa v rebríčku voči ostatným znevýhodnil. Tu poukážem na motivačnú zložku. Kľudne sa môže vyskytnúť situácia, že špičkový hráč odohrá 3 turnaje a všetky vyhraje, no v konečnom účtovaní mu to nemusí stačiť ani na prvú dvadsiatku. Na jednej strane preukázal krátkodobú silu, ale čelo slovenského rebríčka predpokladá jednak pravidelnú/väčšinovú účasť, ako aj kvalitné výkony.


Samotný pohľad do listiny ukazuje, že rok 2008 priniesol comeback s veľkým C. Prvé miesto Laco Trnka (372), tri víťazné turnaje. Na druhé miesto sa výborným záverom prepracoval náš domáci Kubo Kalník (330), tretí iba s tesným odstupom skončil René Šimanský (327). Ďalšiemu, takmer trojnásobnému víťazovi, Lacovi Derzsimu (324) ostala zemiaková pozícia. Hráči prvej desiatky vytvorili tzv. zlatú skupinu, druhej desiatky striebornú. To pre lepšiu orientáciu. Najlepším juniorom sa stal Prievidžan Rado Struhár, aj vďaka faktu, že Oliver Kažimír sa zúčastnil iba troch podujatí (ale výsledky stáli za to). Mimo dvadsiatky figurujú ešte dvaja hráči, ktorý by tam s vysokou pravdepodobnosťou nazreli za predpokladu vyšších účastí - Michal Csontos a Ján Tolarovič (obaja tri turnaje). Tak čo, ste spokojní s vašim umiestnením?
24.-28.8.