Svet minigolfových lôpt

Veľký golf funguje na princípe hry s jednou loptičkou (veľmi tvrdá, vrubkovaná), na ktorú sa kladie hlavne aerodynamická požiadavka, a voľbe rôzneho typu palíc. Naopak, v minigolfe postačuje ku hre jeden typ palice (putter) a ťažisko je postavené na voľbe správneho druhu lopty. Tá je hladká, aby zabezpečila, čo najlepšiu priľnavosť k povrchu a hráčovi dostatočnú kontrolu nad loptičkou.

Minigolfové loptičky sú vyrábané z PVC resp. surovej gumy a veľmi často je povrch pokrytý tenkou vrstvou laku. Základné charakteristiky sú tri:
  • odskok (bounce)
  • tvrdosť (hardness, shore)
  • váha(weight)
Doplnkovými vlastnosťami sú veľkosť - štandardne sa priemer pohybuje v rozmedzí 37-43 mm, a povrch, ktorý ovplyvňuje správanie loptičky na dráhe - lakovaný, nelakovaný/surový, vodný lak. Práca s loptou pred samotným úderom je alfou a omegou (patrí ku vlastnostiam kvalitného minigolfového hráča) a môže výrazne ovplyvniť úspešnosť na konkrétnej dráhe. Loptička by sa mala udržiavať v stabilnej teplote, aby sa tým predišlo neželaným prekvapeniam. Na to sú na trhu k dispozícii špeciálne termo bagy, ktoré slúžia jednak ako úložisko loptičiek, no zároveň ako tepelný izolátor. Samozrejme, že v studenom počasí sa odporúča loptičky ponechať v teple, prípadne prihrievať (na čo je vhodným doplnkom ponožka alebo vlastné telo;), a pri vysokých teplotách udržiavať v tieni alebo chladiť za pomoci vody.

Začiatočníkovi plne postači vhodne zvolená kombinácia niekoľkých lôpt. Známym príkladom pomerne univerzálnej lopty je napr. Nifo2 alebo SV Golf WM Askim 93. Skúsení hráči zvyknú disponovať desiatkami resp. stovkami loptičiek, z ktorých sa potom nietoré stávajú turnajovými "manšaftsbalmi", t.j. danú loptu pre vhodné vlastnosti na danej dráhe využíva celý tím. Nejde o hanbu, naopak taktickú prípravu, ktorá v minigolfe zohráva svoju nespornú úlohu.

V súčasnosti je na trhu k dispozícii široké spektrum lôpt, z niektorých sa stávajú unikátne kúsky, ktoré by nemali chýbať žiadnemu aktívnemu minigolfistovi, niektoré predstavujú vysoko zaujímavé špeciáli a sú aj také, ktoré sa radia viac-menej k zberateľským. Medzi najznámejšie firmy produkujúce loptičky patria 3d, SV Golf, Nifo, Reisinger, Meier atď. Celkom slušný prehľad s komentárom (v nemeckom jazyku) možno nájsť na stránke nemeckého klubu MGC Wetzlar, či zoznam lôpt (s možnosťou kúpy a základnými charakteristikami) na stránke VfB Osnabruck.

V dohľadnej dobe by mala svetlo sveta uzrieť aj nová lopta nášho klubu...
24.-28.8.