V Bratislave sa preradilo na druhú rýchlosť

Vo svete vrcholí futbalová horúčka a jedna z jej agresívnych odnoží napadla aj mňa. Čo to znamená? Jednoducho, štatistiku z Bratislavy som síce mal už nejakú dobu pripravenú, ale akosi sa mi o nej nechcelo podrobnejšie rozmýšľať a písať. Je čas (Ke nako) to napraviť.

Rád by som ešte raz vyzdvihol zlepšené čísla, ktoré pretlačili na povrch bratislavské dráhy. Dva súťažné dni priniesli konečné menšiu porciu sedem dielnych seriálov o tom, ako zlyhať na dráhe - 10 sedmičiek predstavuje približne jednu na troch hráčov. OK, beriem to, ale chcem viac resp. menej, aby som bol technicky presný. Na šťastie, iba dve patrili hráčom v nasadených formáciách pre ligu tímov (menovať nebudem, spytujte si svedomie sami;). Paradoxne, najväčším strašiakom z tohto pohľadu nebola dráha smrti, tradične okno s priemerom 2.018 (jediná dráha, ktorej sa nepodarilo stlačiť priemer pod úroveň 2.0), ale streďák. V celkovej štatistike síce 15. najhorší priemer, ale zato štyri-krát kúpanie vo vlastnej nemohúcnosti skórovať.

Ak sa však pozriem globálne na všetky dráhy mám radosť. Až na bratislavské špeciálne kliny ostatných 17 eternitových platní ponúklo medziročne zlepšený priemer. A teda musím povedať, že na niektorých išlo o slušné zlepšenie. Slimák -18.05% dole (1.496), trubka - 17.33% dole (1.868), vulkán - 10.92% dole (1.092), priečky - 10.68% dole (1.855). Mohol by som pokračovať, toto je však vzorka tých najvýraznejších zlepšení. Ale aby som zase nebol prehnane optimistický, pošlem tieto čísla pekne na zem, tam kam patria. Jednoduchým porovnaním (samozrejme nie dokonalým, skôr ilustratívnym) cez histogramy súčtov kôl (viď výsledkovú listinu). Najprv však podotknem, že konečne súčet zelených a jedného modrého výsledku prevážil oblasť čiernych dier potulujúcich sa na výsledkovej tabuli (za dva dni 28+% vs. 19+%). Ale k samotnému porovnaniu. Zobral som si na pomoc výsledkové listiny náhodne vybraných tohtoročných júnových turnajov od českých kolegov. Cifry pre všetky tri ligové úrovne boli nasledovné (bez započítania kôl, kedy hráč odstúpil=126 úderové kolo):
  • Jedovnice (extraliga) - 52+% vs. 6+%
  • Blansko (1.liga) - 41+% vs. 11+%
  • Tanvald (2.liga) - 28+% vs. 25+%

Ak si niekto myslí, že počas minuloročných bratislavských majstrovstiev, kedy dráhy rozpaľovalo aj "áčko" trnavského klubu ADARA, boli tieto štatistiky lepšie, tak sa mýli. Ak by sme hneď nebrali v úvahu hráčov 4. a 5. desiatky poradia, tak by sa tento úkazovateľ nedostal na úroveň Českej 1. ligy. To je fakt a zároveň informácia pre klubových činovníkov, aby pracovali ešte viac so svojimi hráčmi (narážam predovšetkým na tých, ktorí milujú strhy, nesprávnu techniku, sedmičky a tak podobne...).

Dobre, posuňme sa v scenári ďalej. Nasledujúca scéna má označenie "Bratislavské kvarteto". Pripomeniem, že ide o formáciu štyroch dráh, ktoré som vám nedávno pripomenul. Blesk, priečky, okno a trubka. Volám na plac víťaza hereckého castingu a prosím o zaujatie úvodnej pózy. "Kamera, klapka, akcia!!! (po nejakom čase) Stop! Pán Bubelíny, ja chápem, že mometálne máte veľa fanúšikov, ale nemohli by ste sa trošku krotiť? Povedal som vám zahrať tie dráhy na viac ako štyridsať úderov a vy ich dáte na tridsaťdeväť? Veď to sa bavíme o priemere 1.219! Pauza, končíme! Toto nemá zmysel."
Tak takto nejako vyzeral zúfalý komentár istého režiséra, ktorý sa snažil ukrotiť hráča Slovenskej minigolfovej ligy a neukrotil. Pre herca odo mňa, ako pravidelného obdivovateľa bratislavskej technickej štvorky, jedno veľké - Bravó! Sedem chyb v ôsmych kolách na týchto dráhach je skutočne výkon zapamätaniahodný.

Je logické, že aj v rámci individuálnych štatistík sa meno Petra Bubelínyho zákonite musí po predchádzajúcom odstavci objaviť. Zoberme to teda šupom, nech to máme pekne pokope. Vábivé iskrenie nastalo na priečkach (1.250), no a okno zažilo doslova explóziu citov pri priemere 1.125. Dajme však šancu aj iným dráhovým zaľúbencom. Blesku vyznali lásku hneď traja bezchybní - Fero Drgoň, Kubo Kalník a Jano "Bianco" Tolarovič. Most prilákal takisto troch láskychtivých esovkárov - Kuba Kalníka, Rada Ledníka a Petra Močiarika. Trošku jednoduchšie to bolo s predvádzaním sa sokov na priamej dráhe, do finálneho boja o milostivú sa dostali dvaja statoční - Kubo Kalník (ten toho teda postíhal...) a Mišo Putnoky (1.000). Prekvapením bol menší záujem o dráhu so zvodným Vé na konci (kliny); zrejme si drahá dráha dala podmienku mať za milého Radka. A našli sa dvaja - Rado Struhár a Ledník (1.000). Pri trubke však vznikla romantická kolízia kardinálnych rozmerov. Kto rozsúdi Ivan Buša a Tibora Mészárosa (1.125) neviem. Vlastne, počkajte. Tuším, keďže som sa dozvedel, že Tibor Mészáros mal kúsok opodiaľ družný rozhovor s čínskou ženičkou Lo Ping (1.000). Tak a je to vonku! Zážitok Ľuba Zontága na segmentoch (1.250), ak dovolíte, už radšej komentovať nebudem, pretože my sme slušný blog...

Radšej odporučím všetkým minigolfovým dušiam, ktoré sa chystajú pritiahnuť po dlhom čase na košický Bankov, aby si pribalili dobrú náladu a hlavne formu. Vidíme sa...

24.-28.8.