Banán esovka, koleno určite nie

Hranie minigolfu na betónovom povrchu v slovenských podmienkach vyžaduje pevné nervy. Človek zahrá perfektný úder, ale o 10 sekúnd na to ho ide roztrhnúť od zlosti, keď lopta doslova zaparkuje v malinkej dierke, ktorých sa vplyvom neúprosného času vytvorilo v Košiciach mnoho. Bohužiaľ je to fakt (koniec koncov všetci hráči majú rovnaké podmienky), ale aj napriek tomuto konštatovaniu patrí košická betónová epizóda k vítaným a žiadaným spestreniam v rámci ligového ročníka. Minimálne do momentu, kým sa na Slovensku neobjaví iné (nové) regulárne betónové ihrisko vhodné takisto hostiť slovenskú minigolfovú špičku.

To koľko loptičiek skončilo po kvalitných úderoch na "parkoviskách" bez šance na eso logicky neevidujem, ale premiérovú štatistickú analýzu výsledkov košického okruhu si nenechám újsť. A hneď na začiatok poteší informácia, že po sedmičkových hodoch v Trnave došlo k vytriezveniu a úbytku veľkého množstva zbytočností (aj keď zopár paranormálnych javov sa samozrejme vyskytlo - päťky na banáne a dvojmonze svedčia o zákernosti dohrávok, ktoré na betóne nemožno za žiadnych okolností podceniť). Mnoho hráčov predviedlo na slovenské pomery slušné výkony a tohtoročná TOP10 (30.87) prekonala tú z minulého roka (31.23) v priemere o 0,36 úderu.

Akustické zabezpečenie turnaja štandardne mohutne podporoval Laco Derzsi, ktorého esá určite zaznamenali aj na druhom konci Košíc, ale keby sa volal Michal Putnoky, jeho hlas by bol v ešte väčšom ohrození. Michal totiž z rukáva vysypal 46 es (42.59%), na čo dostatočné tromfy nenašlo ostatných 48 kartárov. Najmenej kazil (Radom Ledníkom otitulovaný) armádny generál amerických námorných síl Rudy Forrai (5.56%) a prívlastok dráha smrti získala dráha č. 9, veľké koleno (2.454), ktorej tesne sekundovalo pre zmenu malé koleno (2.379). Mnou ohlasovaný veľký hrad ako kandidát na tento post ostal až v závese na štvrtom mieste (2.082).

Ako už je niekoľko dní známe, najviac sadli dráhy manšaftu ADARA Trnava, keď až na ôsmych si ich tím pripísal víťazstvo. Spomenúť sa oplatí malý hrad ako jednu z kľúčových. To 1. MTGC Prievidza zrejme zaspávala s fotkou veľkého hradu v blízkosti svojich postelí, keďže v konečnom účtovaní ušli najbližšej konkurencii na tejto dráhe o tri koňské dĺžky, čo sa v minigolfovom prepočte rovná 0.389 úderu. Menší, ale viditeľný odskok si tento klub vyčaroval aj na (psychicky aj technicky náročnom) holubníku (0.244). Keď už som pri holubníku musím spomenúť aj jav so značne horkou príchuťou pre iný tím. Štandardne to nerobím... ale musím! Domáci hráči tu zahrali priemer 2.686, čím stratili na druhých najhorších "holubárov" 0.835 úderu (!) a na 1.MTGC Prievidza 1.297 úderu (!!!), čo je údaj doslova vyrážajúci dych.

Na záver som si nechal už tradičné vymenovanie kovbojov, ktorí na vybraných dráhach strieľali "proklate nízko" a zosadzovali klobúky z hláv iných hlboko dolu. Prvým bol hneď na prvej dráhe Michal "Csonty" Csontos, ktorého absencia akejkoľvek prekážky na dráhe nijako nerozhodila a priniesol priemer 1.333. No a keď to šlo Csontymu na priamej, tak prečo si nepridať štyri tehly a šupnúť ešte lepší priemer 1.167. Slimák nevystrčil rožky na Michala Putnokyho, pretože ten ho s kľudom Angličana bezprecedentne vyesoval. Esoval aj náčelník Tibor Mészáros, ktorému na demoláciu košického veľkého hradu stačilo 6 rán (1.000). Najostrejšie náboje vytiahol na odpalisku Rado Struhár (1.167), vulkán chŕlil najmenej lávy v momente, keď pri dráhe stál Laco Derzsi (1.667). Učebnicovú predprípravu (mal som možnosť byť pri tom) na dráhu ukázal Marcel Korinek na vlnách (1.167). Lomená dráha patrí opäť Radovi Struhárovi (1.167), dvojmonza Petrovi Murínovi (1.167) a ďalšia z technických dráh - malý hrad Michalovi Putnokymu s výbornou bilanciou 1.000. Záverečná pasáž priniesla takisto zaujímavé čiastkové výsledky. Koleno si nepodvrtol na malom kolene Rasťo Kováč (1.500), ešte lepšie manipuloval s dráhou označenou ako V-čko Tibor Mészáros (1.333), no a fantastický záverečný úder kola predvádzal Miro Čibik, ktorý vyesoval holubník.
Veľa tradičných mien, niektoré opakujúce sa, niektoré úplne nové... Ak chcete, aby dráhy patrili aj Vám, stačí si vytypovať tú svoju už na najbližšom ligovom turnaji v Prievidzi. Ja už ich mám vytypovaných 18 ;)
24.-28.8.