Moderná technológia a minigolf

Športový svet je vo veľkej miere napojený na moderné technológie a vývoj v technologickej sfére sa ho preto bytostne dotýka. Z posledných výdobytkov spomeniem tzv. slo-mo kamery, ktoré sú schopné zachytiť pohyb až tisíc krát pomalšie ako je realita. V spomalených záberoch tak má športový divák možnosť zachytiť momenty o ktorých sa mu pred pár rokmi ani nezdalo. Minigolf neostáva bokom a všeobecnému trendu sa snaží do určitej miery prispôsobiť. Samozrejme použitie slow motion kamery je iba v rovine snov (koniec koncov jej využitie by bolo pravdepodobne zmysluplné iba pri snímaní samotného úderu), avšak iné technologické prvky sa pomaly ale isto začínajú na minigolfových turnajoch udomácňovať.

Minulý rok prišli naši severskí kolegovia z Fínska s nápadom vymeniť tradičné papierové protokoly za technológiu 21. storočia. Áno, sme vo Fínsku, takže spomínaným artiklom je mobilný telefón. Nápad celkom zaujímavý. Minigolfista obdrží telefón, do ktorého počas hry zaznamenáva vďaka nahranej aplikácii výsledky na jednotlivých dráhach. Pomocou wireless spojenia sú následne údaje zaslané na server a môže sa s nimi promptne pracovať.
To znamená okamžité zverejnenie či už prostredníctvom internetu (podotýkam, že aktualizácia prebieha dráhu po dráhe), alebo pomocou projekcie výsledkov na plátno prípadne veľkoplošnú obrazovku. Takto možno zabezpečiť napríklad okamžitú štatistiku, či momentálne porovnanie postavenia hráčov vo výsledkovej listine.

Bohužiaľ, aj v tomto prípade má minca dve strany. Ak opomeniem vzdanie sa tradičného zapisovania (čo hlavne pre konzervatívne orientovaných ľudí má svoju váhu), tak veľkým rizikom je spoľahlivosť spojenia resp. stabilita servera. Výpadok môže narušiť priebeh samotnej hry, vyžiadať si dodatočnú energiu organizátora (ktorá by mohla byť venovaná iným stránkam podujatia) a v konečnom dôsledku ovplyvniť sústredenie samotných hráčov. Na finančnú náročnosť technickej revolúcie netreba zabudnúť. Práve to je asi hlavný dôvod, ktorý podobné riešenie v slovenských pomeroch posiela do roviny teórie (tým netvrdím, že slovenský minigolf nejako vážnejšie utrpí).

Keď už sme pri tých technológiách. Dôležitou súčasťou významných minigolfových podujatí sa stáva prenos diania na obrazovku počítačov prostredníctvom webkamier. Takto si možno v pohodlí domova pozrieť údery švédskych či nemeckých špičkových hráčov a kochať sa atmosférou významného podujatia. Je pravda, že aj tu sme zatiaľ viac menej v úvodnej fáze, kedy signál nedosahuje kvalitatívne ohromujúcich rozmerov (nižšie rozlíšenie, nízky počet snímok za sekundu), ale v rámci propagácie minigolfu to považujem za skvelý nástroj a dúfam, že raz sa dočkáme takýchto prenosov aj na slovenských majstrovstvách (predpokladom je však početnejšia hráčska základňa, prirodzene). Čo poviete? Boli by ste za technologický pokrok v našom športe aj na Slovensku alebo je to špička ľadovca, ktorej predpokladom je kopec iných splnených faktorov? Mňa by napríklad zaujímal priebeh tepovej frekvencie minigolfového hráča počas kola v rámci turnaja...

ilustračné zábery z webkamier počas NC2008
(odkaz treba stiahnuť a pustiť vo Windows media playeri)

PS: ...a to som nespomenul napríklad takú technológiu udržiavania loptičiek v konštantnej teplote prostredníctvom termo zariadení, ale to už znie skôr ako sci-fi.
24.-28.8.