Vyhodnotenie ankety V

Keď som spúšťaľ nedávno ukončenú anketu zameranú na KO systém a jeho aplikovateľnosť na slovenské pomery, netušil som, že v Európe prebieha iniciatíva za zrušenie play-off súbojov v závere medzinárodných podujatí (článok, diskusia v Čechách). A treba podotknúť, že ju podporilo do dnešného dňa nezanedbateľné množstvo ľudí (aj 2 kusy zo Slovenska). Môj osobný názor je taký, že KO systém je určite príťažlivý a prináša do hry určitý pocit vzrušenia, zvýšenej súťaživosti a podporu motivácie pre hráča, ktorý nie je po základnej časti úplne na špici rebríčka. Zároveň vytvára priestor pre zatraktívnenie podujatia pre diváka. Toto všetko rešpektujem, ale fakt, že 32. hráč zo základnej časti, ktorý môže strácať na jednotku povedzme 20-30 úderov a hneď v prvom vyraďovacom kole pošle dovtedy suverénneho lídra domov, je minimálne krutý. Porovnávať minigolf s inými športami (v ktorých funguje "pavúk" resp. play-off) nemá zmysel, rozdiely sú neoddiskutovateľné.

Čiže, aby som sa vrátil trochu späť, ja play-off neodsudzujem, ale som za jeho menej agresívnejšiu verziu, kde skupinka prvých 8-16 hráčov by mala byť odmenená za kvalitný výkon v podstatne dominantnejšej základnej časti. Play-off v rámci prvej osmičky sa v tomto ohľade javí ako férové, keďže výkonnostný rozdiel na absolútnej špici nie je taký dominantný (ale berte to ako môj osobný názor).

No ale aby sme si vyhodnotili aj tú našu anketu. Elektronicky sa vyjadrilo 31 osôb (o iných formách hlasovania neviem;) a sumár tento krát nie je vôbec jednoznačný. Ak by sme to rozdelili do dvoch pásiem, tak prevláda skôr pozitívny sentiment smerom k voľbe KO aj u nás - 29% je jednoznačne za, 35% by volilo testovanie systému v rámci Majstrovstiev SR. Iba jediný človek (3%) považuje za vhodnú alternatívu KO systém na neligových turnajoch. Netreba však podceniť ani druhú stranu mince a to negatívne postoje - 32% interesujúcich sa osôb je proti, či už pre neférovosť systému, alebo zo zásady.

Každopádne výsledok naznačuje, že diskusia o KO systéme na Slovensku má svoj význam a možné zváženie o zaradení do súťažného turnaja nemusí byť posledným krokom. Treba si však pokojne premyslieť jednotlivé efekty. No a počas rozmýšľania sa pokojne zamyslite aj nad turnajmi, ktoré sa uskutočnili tento rok, pretože tie budú súčasťou novej, tento krát insiderskej otázky. Budeme hodnotiť kvalitu jednotlivých turnajov jednak po technickej a organizačnej stránke, ale netreba zabúdať ani na subjektívne faktory, ako sú sympatie, či príjemný pocit (faktorov je dosť). Máte možnosť vybrať tri (nevyberajte viac ani menej)!

Otázka: "Ktoré 3 turnaje roku 2008 boli naj...?"
24.-28.8.